Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-02@15:15:27 GMT

شهریار شاعری برای همه دوران‌ و نسل‌ها

تاریخ انتشار: ۲۷ شهریور ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۹۳۲۴۳۹۰

شهریار شاعری برای همه دوران‌ و نسل‌ها

با "حیدربابا" که همراه می شوی، می روی به کوچه پس‌کوچه‌های کودکی، جایی که مهربانی را جا گذاشته ای و صداقت را تنها راه کرده ای؛ حیدربابای او حرف همه انسانها و تفسیری زیبا از زندگی تمام آدمیان است.

حیدربابای شهریار گاه می خنداند و گاه می گریاند و گاه تو را میان گذشته های دور سرگردان رها و گاه صدای موذن محله را در گوشت نجوا می کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 

با حیدربابا که انس می گیری، زندگی برایت معنا می شود بغض گلویت را می گیرد و دوست داری از ته دل فریاد بزنی به آرامستان بروی و سر بر مزار عزیزان بگذاری و بلندبلند گریه کنی. 

منظومه کم نظیر "حیدربابا"، اوج هنر شهریار و حاصل وفاداری و باور عمیق او به سادگی های سرزمینش است؛ این منظومه که حاصل نگاه عمیق "سیدمحمدحسین" به محل زندگی کودکانه پس از گذشت دهه هاست، همه خاطرات کودکان آن دوران و حتی بسیاری از کودکان دوران اخیر را مرور می کند که برای خواننده بسیار دل انگیز است.

این نوع نگاه شهریار را در اشعار دیگری نظیر "خان ننه" /مادر بزرگ/ نیز می توان به صورت ملموس مشاهده کرد؛ در این شعر نیز بسیاری از مخاطبان گذشته خود را به خاطر می آورند و با آن زندگی کرده و حتی اشک حسرت می ریزند.

ویژگی مهم شعر شهریار، واقعی و ملموس بودن آنها و تبدیل شدن بسیاری از اشعار به فیلمی سینمایی در ذهن مخاطب است.

"حیدربابا" آیینه تمام نمای زندگی 

مهدی روشن ضمیر، از کارشناسان حوزه ادبیات، حیدربابای مرحوم شهریار را آیینه تمام نمای زندگی عنوان کرد و گفت: حیدربابا اغلب گریه است و گاهی خنده اما همانطور که (مولیر) دربعضی کمدی هایش از کنار تراژدی رد شده، خنده حیدربابا نیز همیشه اشک‌آلود است.

وی افزود: تعبیرها، تشبیه ها، کنایه ها و استعاره هایی که در این شاهکار ادبی به کار برده شده، به قدری ظریف است که تاب ترجمه ندارد.

وی اضافه کرد: چه هنری بالاتر از این که شعر حیدربابا را هم عوام می فهمد و هم خواص می پسندد و از شنیدن آن هم بچه هفت ساله به شور و طرب در می آید وهم پیرمرد ۷۰ ساله متاثر می شود.

"روشن‌ضمیر" بیان کرد: اگر قرار باشد "لامارتین" را شاعر "دریاچه"، "سولی" را سازنده "گلدان شکسته"، نیما را سراینده "افسانه" و "حجازی" را سراینده "بابا کوهی" بنامیم، به نظرمن شهریار باید "شاعر حیدربابا" نامیده شود.

شعر شهریار عامل اتحاد در جامعه امروز ایران است

نویسنده برجسته آذربایجان غربی نیز در این خصوص به خبرنگار ایرنا گفت: شهریار با سرودن اشعارش به ۲ زبان فارسی و ترکی، به مبارزه با تفرقه ها پرداخته و اتحاد را بارور کرده است.

"فردین میلانی صدر" افزود: وفاداری به سنت غزل نوبسی، شیفتگی به اهل بیت عصمت و طهارت (ع) و بیان احساسات عاشقانه از خصوصیت های منحصر بفرد شعر شهریار است.

وی اضافه کرد: شعرهای "حیدربابایه سلام"، "نامه‌های منظوم"، "ای وای مادرم" و "دو مرغ بهشتی" از جمله شعرهای معناگرای شهریار است که قدرت قوی تصویر برداری وجذابیت شعر این شاعر معاصر را آشکار می کند.شهریار در مثنوی نظیر مولانا و در غزل نظیر حافظ به خوبی قدم برداشته و شاهکارهای زیادی خلق کرده است.وی ادامه داد:

وی بیان کرد: شهریار را می توان شاعر ارزش ها نامید زیرا اوبرای ماندگار ساختن ارزش ها از زبان شعر کمک گرفت.

این ادیب اهل ارومیه ادامه داد: شهریار، همچنین شاعری مردمی بود که در شعرهایش زندگی ساده و بی آلایش را به تصویر می کشید. 

شهریار از قید زمان در اشعار خود عبور کرده است

شهریارشناس اهل آذربایجان غربی نیز در این خصوص به خبرنگار ایرنا گفت: استاد شهریار از قید زمان عبور کرده است و همین امر باعث ماندگاری اشعار این شاعر پرآوازه شده است.

جمشید علیزاده ادامه داد: هرشاعری نمی تواند از قید زمان عبور کند و تنها کسانی موفق به این کار می شوند که همچون شهریار دارای نبوغ ذاتی بی نظیر باشند.

وی که چندین کتاب در خصوص استاد شهریار نوشته، افزود: شهریار از زبان مردم و برای مردم گفته؛ او شاعری بوده که مرزها را درنوردیده و دراقصی نقاط جهان بلند آوازه شده است.

به گزارش ایرنا، سید محمدحسین بهجت تبریزی متخلص به شهریار درسال ۱۲۸۵ هحری شمسی در یکی از روستاهای تبریز چشم به جهان گشود ذوق شاعری از همان اوان کودکی در او هویدا شد؛ او در ۱۳ سالگی شعرهایش را با تخلص بهجت در مجله ادب به چاپ رساند.

شهریار بعدها با تفال از دیوان حافظ، تخلص شهریار را برگزید و در نهایت نامش با این تخلص درتاریخ ادبیات ایران ماندگار شد.

دفتر شعر او در سال ۱۳۰۸ با مقدمه ملک الشعرای بهار، سعید نفیسی و پژمان بختیاری منتشر شد.

استاد شهریار ۲۸ هزار بیت به زبان فارسی و سه هزار بیت شعر به زبان ترکی سروده است.

شهریار ملک سخن سرانجام در ۲۷ شهریور ۱۳۶۷ دعوت حق را لبیک گفت و امسال سی و دومین سالگرد در گذشت این شاعر بلند آوازه است.

۲۷ شهریور در تقویم جمهوری اسلامی ایران به مناسبت سالروز درگذشت استاد شهریار روز ملی زبان و ادب فارسی نام گرفته است.

برچسب‌ها آذربایجان غربی سید محمد حسین شهریار شعر

منبع: ایرنا

کلیدواژه: آذربایجان غربی شعر آذربایجان غربی شعر اخبار کنکور استاد شهریار شعر شهریار

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۳۲۴۳۹۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

شعر شاعر پاکستانی در استقبال از غزل رهبر انقلاب

احمد شهریار، شاعر پاکستانی، تازه‌ترین شعر خود را در استقبال از غزل رهبر معظم انقلاب سرود. - اخبار فرهنگی -

 به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب، شعری را منتشر کرد که حضرت آیت‌الله خامنه‌ای در آستانه عملیات وعده صادق خواندند. مهدی فضائلی، عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب، در صفحه ایکس خود نوشت:

غزل زیر، سروده چندسال پیش رهبر انقلاب اسلامی است، معظم‌له این بیت از سروده را در آستانه عملیات وعده صادق در یکی از جلسات مرتبط خوانده‌اند:

تو را‌ است معجزه در کف زساحران مهراس
عصا بیفکن و از بیم اژدها مگریز

از هند تا ایران؛ استقبال شاعران از غزل رهبر انقلاب

در روزهای گذشته جمعی از هنرمندان به استقبال از این غزل رهبر معظم انقلاب رفتند. احمد شهریار، شاعر پاکستانی، نیز تازه‌سروده خود را به این موضوع اختصاص داد که در ادامه می‌خوانید:  

اگر به عشق یقین داری از فنا مگریز

دلیر باش و خطر کن، به هیچ جا مگریز

قسم به خضر که در انتهای این ظلمات

همیشه آبِ حیات است، پس بیا مگریز

تو پورِ حیدری، از دیوِ هفت‌سر مهراس

ز قومِ رستمی از حلقه‌ بلا مگریز 

بسنج با دمِ شمشیر، زورِ دشمن را 

ز غرشِ رجز و هیبتِ صدا مگریز

تو نورِ علم و یقینی و در کنارِ حسین

به قلبِ شب بزن، از خاکِ کربلا مگریز 

دوباره معرکه‌ حق و باطل است اینجا

تویی که مردِ نبردی، به انزوا مگریز

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • خانه سهراب سپهری؛ شاعری از جنس طبیعت + فیلم
  • تصویر شهریار شاعر نامدار ایرانی بر دستان هواداران تراکتورسازی
  • روایت «ایران» از زندگی در باغچه‌بان
  • فال حافظ امروز : یک غزل ناب و یک تفسیر گویا (12 اردیبهشت)
  • اولویت شوراها در شهریار گره‌گشایی مشکلات مردم باشد
  • طرح واکسیناسیون اتباع خارجی + فیلم
  • شاعر نیشابوری برگزیده ششمین کنگره ملی شعر خلیج فارس
  • شعر شاعر پاکستانی در استقبال از غزل رهبر انقلاب
  • فال حافظ امروز : یک غزل ناب و یک تفسیر گویا (11 اردیبهشت)
  • رنجش اهالی شهرک آ. اس. پ شهریار از کمبود امکانات رفاهی